Hoé kunt u besparen

Uitgaven kunt u verdelen in uitgaven die moeten en uitgaven die mogen.

Uitgaven die moeten zijn de vaste lasten zoals de huur, hypotheek, energie of verzekeringen. Maar ook huishoudelijke uitgaven zoals de boodschappen en kleding zijn nodig. Geld dat overblijft nadat de vaste lasten betaald zijn, kunt u besteden aan uitgaven die mogen. Dat zijn bijvoorbeeld extraatjes voor de kinderen, sporten of een dagje uit.

Waar begint u?

Besparen is het makkelijkst op uitgaven die mogen. Minder uitgaan, creatiever zijn met cadeautjes kopen of goedkoper op vakantie gaan.

Maar ook op uitgaven die moeten kunt u besparen. Boodschappen kunnen bijvoorbeeld vaak goedkoper en slimmer.

De meeste huishoudens hebben ook veel abonnementen, zoals op tijdschriften, maaltijdboxen, muziek- en videodiensten. Dit zijn uitgaven die moeten, maar wat flexibeler zijn dan woonlasten. U kunt er gemakkelijker vanaf. Denk er eens over na: heeft u alles echt nodig?

Snel besparen op vaste lasten, zoals de huur, hypotheek of energierekening is lastig. Maar voor de langere termijn kan het veel opleveren. Ook kunt u proberen de woonkosten te verlagen, door zuiniger met energie om te gaan of te kijken naar goedkopere verzekeringen.

Vergelijk uw uitgaven

Het kan inzicht geven om uw eigen begroting te vergelijken met de bedragen van andere huishoudens. Zo ziet u waar u meer of minder dan gemiddeld uitgeeft. En waar ruimte is om te besparen. Gebruik daarvoor de online tool Persoonlijk Budgetadvies.

Bron: Nibud

De snelste besparingen behaalt u op uitgaven die mogen. Om makkelijker keuzes te maken, maakt u een lijst met uitgaven die u het belangrijkst vindt en die u minder belangrijk vindt.

Bijvoorbeeld:

  • Naar de bioscoop
  • Cadeautjes voor anderen
  • Uit eten
  • Abonnement voor tijdschrift
  • Gadgets

Begin met besparen bij de uitgaven onderaan het lijstje. Zo houdt u meer geld over voor de uitgaven bovenaan de lijst, die belangrijker voor u zijn.

Kasboek invullen

Een (online) kasboek is een handig hulpmiddel om inzicht te krijgen in je huishoudelijke uitgaven. Houd een tijdje goed bij wat u uitgeeft. Twee weken kan al genoeg zijn. Dan ziet u precies waar uw geld naartoe gaat. En of u veel niet-geplande uitgaven doet. Daardoor komt u misschien geld tekort voor andere uitgaven.<

Grote uitgaven uitstellen of anders oplossen

Een andere manier om te besparen is het uitstellen van geplande grotere uitgaven. Zoals de bank die wat versleten begint te raken, maar nog wel een jaar langer meekan. Of laat uw mobiel repareren, in plaats van een nieuwe dure telefoon kopen.

Soms zijn er ook slimme alternatieven voor kopen. Leen bijvoorbeeld tuingereedschap van een buur. Of huur klusapparatuur of een deelauto als u maar af en toe een auto nodig hebt.

Bron: Nibud

Als u heeft uitgevonden op welke uitgaven u makkelijk bespaart, kan het helpen om het op te schrijven. Dan heeft u houvast.

Bijvoorbeeld:

  • Ik koop alleen huismerken en aanbiedingen.
  • Aanbiedingen koop ik alleen als ze goedkoper zijn dan huismerken.
  • Ik neem een boodschappenlijstje mee en houd me daar aan.
  • Ik ga nog maar één keer per week boodschappen doen.
  • Ik neem contant mee wat ik maximaal uit wil geven als ik de stad in ga

Blijf uw uitgaven bijhouden en ga wekelijks na hoe het is gegaan. Blijkt een bepaald onderdeel van uw plan lastig uitvoerbaar in de praktijk? Stel uw plan dan bij.

Bron: Nibud

Hoe groot zijn de besparingen die u kunt maken? Houd in uw bespaarplan bij elke actie bij welk bedrag deze besparing u oplevert. En is dat meteen deze week, of merkt u het pas na een tijdje op uw bankrekening?

Vul eventueel het online Persoonlijk Budgetadvies uit stap 1 nog een keer in, vanuit de nieuwe situatie. Zo kunt u zien welk bedrag u maandelijks overhoudt.

Pak plannen om te besparen rustig aan. Dan is het makkelijker en langer vol te houden. Het werkt wel motiverend om de resultaten bij te houden. Het Nibud heeft hier hulpmiddelen voor, zoals een agenda en een kasboek. U kunt natuurlijk ook uw eigen materialen maken.

Bron: Nibud